Gerookte zalm | Flamm lax

Gerookte zalm

Hoe lekker is het om je eigen zalm te roken?

Finse zalm

Gerookte halve zalm op de plank boven open vuur
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten

Equipment

  • Finse vuurschaal
  • Finse rookplank

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde
  • dry rub (The Hulk van NoRubbish is heerlijk!)

Instructies

Zalm fileren

  • Voor deze geweldige bereidingswijze hebben we een hele zalm gekocht van ongeveer 4kg. Wij hebben nog nooit een zalm gefileerd dus best spannend! En wat een prachtige vis! We hebben het niet helemaal goed gedaan, maar met een beetje proberen kwam de filet er redelijk vanaf. Begonnen om bij de kop de filet los te snijden en dan over de graten uit de rug de filet lossnijden. Lastig is het onderste deel van de filet die los ligt van de ruggegraten en daar sneedt ik prompt doorheen. Een gat in de filet, dat is het leergeld. Maar verder redelijk gelukt en wat niet lukte hebben we direct als sashimi met wat soyasaus gegeten, heerlijk!

Zalm voorbereiden

  • Het voorbereiden van de zalm is echt heel eenvoudig zodra de filet los is. We hebben de vlees kant gekruid met de Hulk rub van No Rubbish, top voor deze zalm. Een rub met wasabi, gember en koriander wat een prachtige balans geeft met de rook en het vuur van de Finse vuurschaal. De vuurschaal zelf is aan te maken door wat aanmaakhout erin te leggen met een paar blokken eikenhout. Twee aanmaakwolletjes en met 10 minuten is er een prachtig vuur ontbrand.

Zalm garen

  • Nu met de metalen houder de zalm vastzetten op de plank en in de klem op de schaal schuiven. Even de hellingshoek van de plank goed afstellen dat de hele zalm ongeveer evenveel hitte krijgt en jezelf een glas witte wijn inschenken terwijl je wacht. Het was af en toe een beetje zoeken wat de juiste hoek was, maar uiteindelijk krijg je het met wat aandacht helemaal voor elkaar! Dat is het mooie van deze bereidingswijze, het let niet heel erg nauw. Zolang de zalm maar niet verbrand komt het goed. Na ruim een half uur was de filet mooi gaar en had een mooie bark van de rub en de buitenlaag van de zalm.
  • Nu de plank voorzichtig eraf tillen, bizar genoeg was de plank zelf helemaal niet zo warm terwijl de zalm echt goed heet was. Even laten afkoelen en deze keer hebben we 'm eigenlijk zo gegeten maar de andere filet (er zitten er tenslotte 2 aan de zalm) ligt vaccum in de vriezer en die gaan tot echte Duitse "flamm lax" broodjes maken. Die komen de volgende keer!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: fins
Trefwoord: finse zalm, flammlax, gerooktezalm, zalm, zalmbovenvuur

Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
My Salt and Pepper © Copyright 2020. All rights reserved.
Facebook
Pinterest
Instagram