De perfecte friet

De perfecte friet

Verse dikke frieten

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten

Equipment

  • Friteuse

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen (agria bij voorkeur)

Instructies

  • Er is niks lekkerders dan mooie zelfgebakken frieten. En dit is helemaal niet zo moeilijk als het wellicht lijkt. Het doel is om een mooie goudbruine friet te maken die krokant aan de buitenkant is en heerlijk wolkachtig aardappel aan de binnenkant.
  • Om te beginnen zoeken we een paar mooie grote aardappels uit (vastkokend uiteraard) en deze wassen we goed. Daarna snij je ze in mooie stukjes en leg je ze in koud water om het zetmeel er deels uit te halen. Terwijl de frieten in het water liggen zet je de friteuse aan op 130C. Zorg ervoor dat deze echt 130C is, je kunt de thermostaat helaas niet altijd vertrouwen en het kan zomaar 10 tot 20 graden schelen.
  • Giet de bak water leeg en dep je frieten droog met keukenpapier. Nu gaan we ze voorbakken, ongeveer 10 minuten op 130C. Haal de frieten uit het vet en verhoog de temperatuur direct naar 190C voor het afbakken straks. Laat de frieten rusten in het mandje boven het vet terwijl de friteuse verder aan het opwarmen is.
  • Je kunt nu rustig je focus verleggen naar andere onderdelen van je gerecht, de frieten blijven zo best wel even goed. Zodra je bijna klaar bent met de rest van je gerecht is het tijd de frieten af te bakken. Laat het mandje weer zakken in het vet dat nu 190C of meer is. Nu wel blijven opletten, ze hebben niet zo lang meer nodig. Ongeveer 2 tot 4 minuten en ze zijn prachtig als je goudbruin zijn en komen drijven. Laat het mandje nog even uitlekken en serveer direct!
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: aardappel, friet, frituur, patat, perfectefriet

Join the Conversation

Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluiten
My Salt and Pepper © Copyright 2020. All rights reserved.
Facebook
Pinterest
Instagram