Mijn versie van een basisrecept voor verse pasta

Heb jij dit al gemaakt?

Een verse pasta is zo heerlijk om te maken!

Naar recept gaan

De Italiaanse keuken, daar blijf ik toch ook fan van! Een goede verse pasta hoort er dan ook echt bij.

Het is even een zoektocht geweest om een goede basis te vinden, en dat klinkt misschien gek voor een product dat maar zo weinig ingrediënten heeft en zoveel gegeten wordt. Als je begint met het maken van je pasta gerechten leer je goed wat je zelf prettig werken vindt en dat kun je uitbouwen. Op deze pagina vind je in ieder geval mijn favoriete basis voor een verse pasta die makkelijk te maken is.

Een lastig onderdeel van je verse pasta is de soepelheid van je deeg. Ik kwam veel recepten tegen waarbij je 100 gram 00 bloem gebruikt per persoon en daarbij 1 ei per persoon. Mijn deeg kreeg ik daarmee nooit soepel genoeg en bleef het altijd te droog om mooie pasta van te draaien. Daarnaast bleef er ook altijd veel over omdat het voor ons teveel per persoon was, maar…..dat komt misschien door de grote gerechten die we ermee maken.

De ideale hoeveelheid voor mij is dan ook 75 gram 00 bloem per persoon en een medium ei per persoon. Ik gebruik de eieren van onze kippen en die zijn wat kleiner dan de eieren in de supermarkt, dus houdt ook rekening met de grote van je ei.

Om de pasta zelf ook al wat smaak te geven kun je aan het basis recept een beetje zout toevoegen en olijfolie. Dit dit ik zelf meestal niet omdat ik de pasta kook en water met behoorlijk wat zout.

Een goede pastamachine is ook heel belangrijk om een mooie pasta te maken. Zelf gebruik ik de Marcato Ampia Classic die echt genoeg functies heeft om 3 soorten pasta te maken. Deze kan ik je dan ook aanraden.

Heb je nog inspiratie nodig voor pasta recepten? Bij deze een aantal voorbeelden:

Kreeft in limoenboter met verse pasta en gamba’s
Een heerlijk gerecht voor een zomerse grillavond
Check out this recipe
Kreeft en gamba
Pasta Carbonara
Dit is waarom we van de Italiaanse keuken houden!
Check out this recipe
Pasta Carbonara
Vegan walnoot bolognese
Het ultieme vegetarische bolognese recept!
Check out this recipe

Basisrecept voor verse pasta

Verse pasta is bij sommige Italiaanse gerechten echt een toevoeging
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten

Equipment

 • Pastamachine

Ingrediënten

 • 150 gram gram bloem 00 bloem, 75 gram per persoon
 • 2 medium eieren 1 ei per persoon
 • zout naar smaak

Instructies

 • Zorg dat je werkblad leeg is en plaats daarop de bloem met in het midden de eieren.
  Verse pasta
 • Meng de eieren en de bloem samen tot 1 geheel. Doe dit door met een vork telkens wat bloem door de eieren te mengen tot alles is opgenomen.
 • Het deeg is nu nog niet soepel, maar lijkt een beetje op een crumble deeg. Dit is ook op dit moment nog de bedoeling. Door het deeg te kneden met je handen wordt dit een soepeler geheel, let wel op dat je een tijd goed kneed (+/- 10 minuten minimaal.
  Je deeg is klaar als het een vast en soepel geheel vormt.
 • Leg je deeg, afgedekt met vershoudfolie, voor minimaal een uur in de koelkast.
 • De pasta ga je net voordat je het klaar wilt maken draaien met een pastamachine. Zet deze dan ook klaar, samen met een rek om de pasta op te hangen. Je kunt ze ook in roosjes op een theedoek of houten plank leggen als je geen rek hebt.
  Pastamachine
 • Verdeel nu de bol deeg in 4 gelijke delen en draai deze stand voor stand door de pasta machine tot je bij de laatste stand bent. Dan kun je de pasta door het gewenste pastadeel halen (bij mij is dat Tagliatelle of Spaghetti).
 • Let er wel op dat dit de eerste keren best even wennen is, als je eenmaal door hebt hoe het werkt gaat het de keren daarna veel sneller.
 • De pasta kook je vers af in ruim kokend water met een flinke hoeveelheid zout. Daarna kun je het verwerken in een pasta gerecht, misschien een zomerse pasta met schaaldieren?
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: 00bloem, italiaanse recepten, pasta, pasta recepten, pizzadeeg, versepasta

Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
My Salt and Pepper © Copyright 2020. All rights reserved.
Facebook
Pinterest
Instagram